Talerze zdrowia

   
    pobierz
materiały
sprawdź zasady
wykorzystania
otwórz
w telefonie

1. Na czym polega rozwiązanie?

Talerze zdrowia to zestaw narzędzi, które wesprą proces nauki sporządzania zbilansowanych posiłków przez osoby starsze i osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Tego rodzaju proste pomoce dydaktyczne mogą być wykorzystywane zarówno podczas warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania, jak i w przypadku chęci samodzielnego sporządzania zbilansowanych posiłków. W skład zestawu wchodzą 3 nałożone na siebie obrotowe tarcze, tzw. talerze zdrowia (każda tarcza przedstawia poszczególne składniki zbilansowanej diety, które zmieniają się w zależności od ustawienia ruchomej tarczy, w efekcie pozwalając skomponować pełny posiłek) oraz książka z prostymi, dietetycznymi potrawami, opisem ich przygotowania i podstawowymi zasadami zdrowego komponowania posiłków. 

2. Jakich problemów dotyczy innowacja?

Innowacja jest odpowiedzią na brak umiejętności przyrządzania odpowiednio zbilansowanych posiłków przez osoby starsze oraz brak łatwego w obsłudze narzędzia umożliwiającego przyswojenie praktycznej wiedzy na temat zdrowego odżywiania dla seniorów oraz osób z niepełnosprawnością (szczególnie intelektualną).

3. Grupa docelowa

Seniorzy, osoby z niepełnosprawnością (szczególnie intelektualną), osoby, które pragną poznać zasady sporządzania zbilansowanych posiłków.

4. Kto może skorzystać z innowacji?

Osoby z grupy docelowej, miejskie dzienne domy pomocy społecznej, domy pomocy społecznej, centra aktywności seniora, warsztaty terapi zajęciowej, opiekunowie/rodzina.

5. Czy to działa?

Innowacja jest łatwym do zastosowania i niskosztowym rozwiązaniem. Po okresie testowania użytkownicy uznali, że niezbędne jest dodanie do książki z przepisami przykładowej listy zakupów oraz podpisów na talerzach ułatwiających ich rozróżnienie. Z ankiet przeprowadzonych po zakończonym etapie testowania wynika, że 100% grupy testującej zadeklarowało ułatwienie samodzielnego przygotowywania posiłków (śniadanie, obiad, kolacja) oraz zwiększenie ilości warzyw w diecie przy korzystaniu z „Talerzy zdrowia”.

6. Autorzy

Ewa Dygasiewicz

Powrót

Uwaga: strona wykorzystuje pliki cookies.
Podczas korzystania ze stron internetowych zamieszczonych na serwerach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego przeglądarka internetowa może przechowywać pliki cookies na dysku komputera. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.

Zgadzam się