![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
pobierz materiały |
sprawdź zasady wykorzystania |
otwórz w telefonie |
1. Na czym polega rozwiązanie?
Talerze zdrowia to zestaw narzędzi, które wesprą proces nauki sporządzania zbilansowanych posiłków przez osoby starsze i osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Tego rodzaju proste pomoce dydaktyczne mogą być wykorzystywane zarówno podczas warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania, jak i w przypadku chęci samodzielnego sporządzania zbilansowanych posiłków. W skład zestawu wchodzą 3 nałożone na siebie obrotowe tarcze, tzw. talerze zdrowia (każda tarcza przedstawia poszczególne składniki zbilansowanej diety, które zmieniają się w zależności od ustawienia ruchomej tarczy, w efekcie pozwalając skomponować pełny posiłek) oraz książka z prostymi, dietetycznymi potrawami, opisem ich przygotowania i podstawowymi zasadami zdrowego komponowania posiłków.
2. Jakich problemów dotyczy innowacja?
Innowacja jest odpowiedzią na brak umiejętności przyrządzania odpowiednio zbilansowanych posiłków przez osoby starsze oraz brak łatwego w obsłudze narzędzia umożliwiającego przyswojenie praktycznej wiedzy na temat zdrowego odżywiania dla seniorów oraz osób z niepełnosprawnością (szczególnie intelektualną).
3. Grupa docelowa
Seniorzy, osoby z niepełnosprawnością (szczególnie intelektualną), osoby, które pragną poznać zasady sporządzania zbilansowanych posiłków.
4. Kto może skorzystać z innowacji?
Osoby z grupy docelowej, miejskie dzienne domy pomocy społecznej, domy pomocy społecznej, centra aktywności seniora, warsztaty terapi zajęciowej, opiekunowie/rodzina.
5. Czy to działa?
Innowacja jest łatwym do zastosowania i niskosztowym rozwiązaniem. Po okresie testowania użytkownicy uznali, że niezbędne jest dodanie do książki z przepisami przykładowej listy zakupów oraz podpisów na talerzach ułatwiających ich rozróżnienie. Z ankiet przeprowadzonych po zakończonym etapie testowania wynika, że 100% grupy testującej zadeklarowało ułatwienie samodzielnego przygotowywania posiłków (śniadanie, obiad, kolacja) oraz zwiększenie ilości warzyw w diecie przy korzystaniu z „Talerzy zdrowia”.
6. Autorzy
Ewa Dygasiewicz